torstai 16. kesäkuuta 2011

Lomailua Gdanskissa

Vietimme pidennettyä viikonloppua vapun aikaan Gdanskissa. Nythän sinne on hyvä meidän suunnalta lähteä, kun lentoja tehdään suoraan Turusta.


Vanha nosturi on keskiaikainen nosturi. Ensimmäiset maininnat on vuodelta 1363, joten se on maailman vanhin toimintakuntoinen nosturi. Nosturilla purettiin muun muassa hansakauppiaiden laivoja 1440-luvulla. Käyttövoimana nosturilla olivat suuret puiset oravanpyörät, joita vangit polkivat.


Vihreä portti (Zieloma Brama), joka rakennettiin 1564-1568. Siitä oli tarkoitus tulla kuninkaallisten asunto, mutta nämä asuivatkin mieluummin muualla Gdanskissa. Toisen maailmansodan pommitukset tuhosivat rakennuksen, mutta se rakennettiin uudelleen. Myöhemmin rakennuksessa on ollut Lech Walesan virkapalatsi. Nykyään rakennus on osa kansallismuseota.


Näkymää kohti Pitkää rantakatua (Dlugie Pobrzeze).


Kauniita rakennuksia Dlugi Targ -aukiolla. Näitä riitti ja yksityiskohdat rakennuksissa olivat upeita.

Neptunus-suihkulähde (Fontanna Neptuna), pronssinen meren jumalan patsas, joka pystytettiin vuonna 1549. Lähde siitä tehtiin vuonna 1633.Mikä luku? MCMI on 1901, mutta tuossa lopussahan on vielä III eli 3. Onko tässä siis kaksi lukua: 1901 ja 3?


Kultainen portti (Zlota Brama).


Turku on lähempänä kuin luulisikaan :)


Sitten ollaankin Sopotissa käymässä. Oheinen rakennus on "juopunut talo" eli Krzywy Dom, joka on rakennettu 2003.


Juopuneen talon vieressä kadun yllä taiteili oheinen patsas...


Tästä portista pääsi Sopotin rannalle ja Mololle eli yhdelle Euroopan pisimmistä puulaitureista. Kesäkausi on vasta alkamassa, joten pääsimme vielä ilmaiseksi alueelle.


Sopotin majakka.


Sopotin hiekkarantaa... pituutta sillä kait nelisen kilometriä. Ja merelle kun katseli, ei paljon saaria näkynyt.


Pituutta Mololla on ilmeisesti 515,5 m. Tässä näkymää rannalle päin.


Sopotin reissun teimme junalla. Matka suuntaansa kesti n. 25 minuuttia ja maksoi 3,40 zlotyä / nuppi. Siis edullista matkaamista.


Pyhän Marian kirkko (Bazylika Mariacka) on suurin eurooppalainen tiilirakenteinen uskonnollinen rakennelma. Sen rakennustyöt aloitettiin 1343 ja ne saatettiin loppuun 28. heinäkuuta 1502.


Jollakin nettisivulla joku väitti näitä Heveliuksen tähtikartoiksi. No, joka tapauksessa yhden rakennuksen seinillä oli näitä tähtikartta-maalauksia.


Vanha mylly, Wielki Mlyn. Rakennus tuhoutui toisen maailmansodan pommituksissa, mutta rakennettiin uudelleen 1960-luvulla. Nyt siinä toimii ostoskeskus.


Näkymä Mariacka-kadulta kohti Pyhän Marian kirkkoa.


1600-luvulla rakennettu kuninkaallinen vilja-aitta, joka on muutettu hotelliksi vasta 2000-luvulla.


Yksityiskohtaa lyhtypylväästä.


Rakennuksia Motlawa-joen varrella.


Westerplatten puolustajien muistomerkki - paikka, josta alkoivat toisen maailmansodan taistelut.


Torilla hedelmät ja vihannekset olivat kauniissa järjestyksessä. Suomalaiset torikauppiaat voisivat ottaa mallia.


Vapunpäivä, kerrostalojen parvekkeillakin liputettiin. Täällä ei tosin juhlita vappua (taksikuskimme mukaan), sillä se tuo mieleen kommunismin ajan. Nyt sen sijaan juhlittiin Paavin autuaaksi julistamista.


Uudemman näköistä rakennusta, heijastavaa julkisivua.Autuaaksi julistetun Paavin patsas, juhlapäivänä kukitettuna.


Sopotin hiekkarannat ja Molo kuvattuna lentokoneesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti